Huisregels

Volgens wetenschappelijke onderzoekers behoort taekwondo tot de veiligste vechtsport. En dat is voor mij is een van de belangrijkste reden om het te beoefenen en daaraan les te geven. Een veilige sport voor ieder! En daarom is Taekwondo als enige vechtsport opgenomen in Olympische Spelen. Veilig door de strenge toegepaste regels en het dragen van beschermers. Taekwondo is sporten voor gezondheid, ofwel voor welzijn van de mens. In taekwondo gaat het om punten scoren en niet om beschadigen of uitschakelen van de tegenstander, de zogenoemde K.O. term in andere vechtsporten.

Op onze vereniging staat veiligheid van de leden als eerste prioriteit! Om het te bereiken moeten we wel zelf actief aan meedoen! Dus aan die regels houden. Hieronder zijn er belangrijke richtlijnen voor veilig sporten:

Wees goed voorbereid

Wees goed voorbereid (gezond en geen klachten): Zorg dat je goed bent uitgerust en eet geen stevige kost minimaal 2 uren voor aanvang van training.

Zorg voor hygiëne

Zorg voor hygiëne, schone TKD pak en beschermers: Lichamelijk hygiëne! En je spullen goed schoonhouden (fris, prettig voor anderen en zo toon je ook je respect).

Nagels kort en schoon

Nagels kort en schoon: Nagels kunnen verwondingen veroorzaken.

Op tijd aanwezig

Op tijd aanwezigheid (15 minuten voor aanvang les): Die tijd heb je nodig om rustig om te kleden en op de les te voorbereiden.

Toilet bezoek vóór aanvang

Toilet bezoeken voor aanvang les en niet tijdens de les: Als je tijdens de les de zaal verlaat, om bijv. naar het toilet te gaan, dan ben je uit beeld van de trainer. Het kan zijn dat je onwel voelt en dan ……, dus het is voor je eigen veiligheid. En vraag eerst toestemming als je toch noodzakelijk de zaal moet verlaten.

flesje en kleine handdoek

Neemt bidon/plastiek flesje en kleine handdoek mee in de zaal: Taekwondo is een snelle sport! Je lichaam verbrandt dus ook snel! Het is dus noodzakelijk om tussendoor een klein slokje te drinken als aanvulling, waardoor je weer alert de les kan vervolgen. Dorst gevoel betekent namelijk uitdroging.

Discipline en beleving

Discipline en beleving tijdens de les: Discipline is noodzakelijk om taekwondo te beoefenen, daar is geen enkele twijfel over! Beleving betekent: zelfdiscipline, respect voor ieder, concentratie, niet onnodig praten tijdens de les, 300% inzet!, je inleven in vechtsport!

Luisteren naar de trainer

Luisteren naar de trainer: Je bent hier niet verplicht om te trainen, dus heb je geen zin in bovenstaande regels aan te houden, blijft dan lekker thuis!

En tot slot:

Toon respect voor elkaar. Binnen en buiten de Dojang de taekwondoregels in acht nemen en de opgelegde discipline in stand houden door middel van een goed en correct gedrag ten opzichte van de medemens en diens leefwereld. Dit zijn enkele richtlijnen voor ieder deelnemers aan de trainingen. Heb je vragen? Stel maar gerust aan de trainers.